За Ателие МарабуНашите преподавателиПроектиМатериалиСнимкиНашите курсистиАтелие Марабу в медиитеОт опитПромоцииКонтакти
cart
Избрали сте 0 курсa.
ВИДЕО БЛОГ ФОРУМ Абонамент ОФЕРТИ

Конкурси


 

Посетете страницата ни с ежегодния конкурс за ръчно изработени бижута, организиран от Marabu.bg, съвместно с Ателие Марабу.

 

Етно Магия - конкурс за ръчно изработени бижута 2014


 

Кулминацията на конкурса за 2014 година настъпи. Финалът на Етно Магия дойде неусетно! Омагьосващата тема се оказа истинско изпитание за авторите на ръчно

изработени бижута.

 

Благодарим на всички, които се включиха и приеха предизвикателството на marabu.bgРадваме се, че успяхме да ви предизвикаме и мотивираме за участие. Резултатът е невероятен! Надяваме се, че конкурсът е било незабравимо и вълнуващо преживяване за вас и най-вече, че сте успели да извлечете максимума от участието си. Той е чудесна възможност да сравните нивото си с останалите автори във вашата област и да „рекламирате“ успешно творчеството си.

 

В предварителните номинации за полуфиналисти, журито реши да даде възможност на повече автори да се включат в ежегодната изложба за дизайн и изработка на бижута.

 

В галерията отстрани можете да разгледате бижутата на полуфиналистите. На 24 юни, председател Цветомира Филипова и членове Петър Арбов, Силвана Василева и Владислава Предова-Стайкова имаха нелеката задача да отсеят бижутата и да изберат големите победители. Журирането се проведе в уютната атмосфера на галерия Punto Art Bazaar. 

 

Зад компетентното мнение на всеки един от журито стояха личните му критерии за интерпретация на темата, новаторство, оригиналност на идеята, артистичност и не на последно място майсторско изпълнение. Събеседването бе дълго и на моменти събуждаше сериозни дискусии за това как трябва да се подготвят авторите за конкурс за ръчно изработени бижута и как да се представят в него. Неоспорвано журито търсеше етно усещане, магичност и обаятелност във всеки един модел. Впечатление правеха неща, които не са традиционни и масово познати, при които по елегантен начин са вплетени характерни мотиви на различни култури и светове. Коментираха как са изработени бижутата, как биха стояли в комбинация с облекло и за какви поводи са подходящи. Това събуди много въпроси относно участието в конкурси и как трябва да се представят творците.

 

В две от категориите наградите останаха споделени между две бижута. Журито прецени, че моделите са еднакво добри, изпълнили са критериите на конкурса и заслужават първото място.

 

В категория Низане и тел голямата награда си поделиха обици Болярка с автор Петя Миланска и колие African Dream от Здравка Стоева.

В категория Плетене, бродерия голямата награда е споделена между гривна Непал на Албена Катанова и комплект Росица с автор Галина Вълчева.

В категория Смоли, глини и стъкло победител е Ралица Иванова с колие Etno Lady.

В категория Be Creative голямата награда се присъди на Маргарита Кузманова с колие Нестинарка.

 

Нека не забравяме и допълнителните награди в тазгодишния конкурс! Награда на публиката отиде при Силвана Георгиева и обици Цветна магия. 

 

Отправяме огромна благодарност към Евгения Куцарова и екипа на BazArt.bg, които решиха да ни подкрепят в тазгодишното предизвикателство към авторите на ръчно изработените бижута. Любопитната платформа за промотиране на стойностни уникати на български автори работи усърдно в подкрепа на творчеството. Техният фаворит в конкурса е колие Africa, my love с автор Катерина Илиева. Тя ще може да се възползва от напълно безплатно магазинче в сайта на BazArt.bg за период от 6 месеца. С това, обаче, не приключват изненадите – той ще може да се включи със своите творения и в някой от предстоящите „базарти“. Можете да разберете повече за това в сайта на конкурса или в блога на marabu.bg.

 

На 27 юни от 18:30 председателят на журито ще връчи тържествено грамотите на големите победители в Етно Магия!

Бижутата на полуфиналистите можете да видите на живо в Галерия Punto Art Bazaar. Те ще бъдат изложени там до 14 юли 2013.

 

"Градски шик" - конкурс за ръчно изработени бижута 2013


 

Екипът на Ателие Марабу е очарован от изминалия ежегоден конкурс на Marabu.bg за ръчно изработени бижута. Темата, която вдъхнови авторите за 2013 е Градски шик. Галериите на четирите категории се изпълниха от оригинални модели, излъчващи стил и блясък. Всеки участник беше интерпретирал темата по интересен и своеобразен начин, съчетавайки тенденциите за новия сезон и собствените си разбирания за модерен и атрактивен стил. Решихме да споделим с вас бижутата на полуфиналистите, номинирани от онлайн гласуването на публиката и преценката на журито. Несъмнено, те биха накарали всяко момиче да се почувства уникална и забелязвана под безбройните светлини в града.

 

На 22 юни експертното жури, в състав председател Атанас Константинов и членове Петър Арбов, Сърджан Кръстевски, Силвана Василева и Владислава Предова, избра най-оригиналните бижута. Сравнявайки ги по идейност, заложена тематичност, уникалност, естетика и сложност на използваната техника, те взеха решение кои автори заслужават големите награди. 

 

А ето ги и тях:

Низане и тел - Кристина Чуховска, "Цветя"

Плетене, Бродерия и Сутаж - Йоана Станева, "Какаду"

Смоли, Глини и Стъкло - Люси Маджарска, "Море"

Be Creative - Добринка Станева, "Сбъднатост"

Награда на публиката - Теодора Минчева "Ева"

 

На 28 юни от 18:30 председателят на журито ще връчи тържествено грамотите на големите победители в Градски шик!

Бижутата на номинираните финалисти можете да видите на живо в Галерия Punto Art Bazaar. Те ще бъдат изложени там от 22 до 30 юни 2013.

 

"ПОЕТИЧНА КРАСОТА" - конкурс за ръчно изработени бижута 2012


 

Романтичната тема "ПОЕТИЧНА КРАСОТА" вдъхнови много автори и любители на ръчно изработените бижута. Насладихме се на многобройни интерпретации на любовната лирика, музиката и пролетта в дизайна на моделите.

От 1 до 8 юни, по време на фестивала Sofia Design Week, гостувахме на клуб “Каркасон”, където посетителите имаха възможност да разгледат прекрасната изложба на полуфиналистите от конкурса ПОЕТИЧНА КРАСОТА.

Журито с председател Николай Сърдъмов и членове Адриана Андреева и Владислава Предова наградиха тържествено големите победители. Това са Цветелина Минкова с бижуто си „Moulin rouge“, Ивана Трайковска с “Poetry of magical „S“ (Summer, Sea, Sun)” и Сърджан Кръстевски с „Носталгия“. Те получиха грамоти и специални изненади.

Отличените като фаворити на екипа на Marabu.bg – Деси Данчева с „Midnight lady“, Ирена Георгиева с „Лято-есен“ и Ирина Григорова с „На брега на времето“ получиха награди от нашите партньори Bosh group, официални представители за България на американската фирма Dremel. Поощрихме ги с със силиконов пистолет от серията им хоби инструменти.

В галерията отстрани, вие също можете да се докоснете до магията на конкурса от 2012 година.